Vaderdag, belangrijker dan ooit

door | 14 jun 22 | Algemeen, KInd en scheiden, Scheiden

Kinderen leven er naartoe, ze knutselen op school, horen vriendinnetjes en vriendjes praten over een verrassingsontbijt en de winkels liggen vol met de leukste cadeautjes… Het is bijna Vaderdag, een feestdag ter ere van vaders! Het vaderschap en het belang van vaders voor de opvoeding en verzorging van hun kinderen wordt gevierd. Maar wanneer is Vaderdag eigenlijk in het leven geroepen?

Herkomst
In 1972 werd Vaderdag officieel erkend toen president Nixon van de Verenigde Staten de dag liet vastleggen in de grondwet. Zoals bij zo veel feestdagen groeide de traditie hier pas echt nadat het in de Verenigde Staten was geïntroduceerd. De dag werd in het leven geroepen als aanvulling op Moederdag en om het mannelijk ouderschap te vieren. In een trend van gendergelijkheid werd van mannen verwacht dat ze gelijk werden behandeld als vrouwen. Hierbij kwam ook dat steeds meer mannen huiselijke taken gingen overnemen.

Wat er verandert na scheiding
In het kort: Een vanzelfsprekendheid wordt een struggle. Daar waar er tijdens het huwelijk samen met de kinderen toegewerkt wordt naar Vaderdag, ontbreekt na de scheiding hiervoor meestal het enthousiasme. Vaderdag wordt een confrontatie met jezelf, jammer omdat de dag van – kinderen voor vaders – wellicht belangrijker is dan ooit! Kinderen van gescheiden ouders vergelijken namelijk met wat ooit was of met kinderen waarvan het gezin nog bij elkaar is. Kinderen willen het liefst dat er na de scheiding van hun ouders niks verandert, dat (maatschappelijke) vanzelfsprekendheden en het contact met beide ouders voortgezet wordt. En dat recht hebben zij ook, want daar waar ouders besluiten uit elkaar te gaan hoeft er voor de kinderen – in de ouder kind relatie – niet heel veel te veranderen. Wanneer dit wel gebeurt is het verstandig je af te vragen wat daarvan de oorzaak is. Vaak is het de eigen zoektocht naar het antwoord op de impact van de scheiding of negatieve ervaringen. Wat de begrijpelijke oorzaak ook is, vaak zijn de kinderen hierdoor de dupe en dat is niet de bedoeling. Het zalven van het eigen gevoel weegt niet op tegen het verborgen verdriet bij kinderen.

Door de ogen van het kind bekeken
Hoe mooi is het om jouw kinderen met een glimlach vol trots naar hun papa te zien gaan met een cadeautje of knutselwerkje? Dat papa blij is met de attentie en dat een dikke knuffel de beloning is. Het mogen vieren van Vaderdag is voor kinderen een vorm van grote persoonlijke waardering en acceptatie, een warm en veilig moment. De grote dag om hun vader te eren. Anderzijds… hoe verdrietig is het wanneer kinderen op school iets moois maken voor hun papa terwijl ze er niet van genieten? Dat door de gedachten van deze kinderen spookt dat ze hun vader niet gaan zien en ze voor niks knutselen, met pijn knutselen.. En wat doet het met de vader op de derde zondag van juni? Gemis van de kinderen doet pijn.

Het kan anders
Zomaar een voorbeeld van verborgen pijn bij kinderen van gescheiden ouders, waarvan liefdevol contact met beide ouders niet gestimuleerd wordt. Voornaamste oorzaak? Onwetendheid, en daar is wat aan te doen. Door middel van individuele coaching bij jouw scheiding leer jij de ouderrelatie gezond te houden waardoor de kinderen daar optimaal van profiteren. Of jou dit uiteindelijk rust geeft? Jazeker!

Wil jij jouw kinderen de Vaderdag kunnen bieden die ze verdienen? Door middel van individuele psychosociale coaching bied ik jou de mogelijkheid je eigen pijn te verwerken en te leren omgaan met de invulling van het nieuwe leven. Kies voor rust en geluk, voor jezelf en de kinderen.