Achter het behang of achterover hangen?

door | 12 jan 22 | Pubers, Scheiden

Je bent net gescheiden, alleenstaand ouder, en dan heb je ook nog eens twee pubers in huis? Hoe ga je dat in hemelsnaam doen?! Alsof een scheiding al niet genoeg vraagt van jou en het gezin!
Je wilt jouw kinderen alles geven maar hoe begeleid je ze nou het beste? Want van die jong adolescenten krijg je überhaupt al geen hoogte. De ene keer willen ze privacy en de andere keer vallen ze tegen jou uit omdat ze eigenlijk jouw hulp nodig hebben… Moeilijk, moeilijk. En dat is heel normaal! Maar hoe lang hou jij dit vol, tezamen met de pijn en rouw waar jijzelf nog midden in zit?

Wanneer doe ik het goed?
Tieners kunnen ook hard en confronterend zijn, neem dit niet te persoonlijk op. Ze zijn namelijk opzoek naar contrast, een schuldige, oorzaak en goed/fout. Dit biedt houvast in hun wirwar aan emoties en hormonale overlevings- en ontdekkingsreis. Ga vooral niet in discussie (al zou je ze het liefst …. ) of in de verdediging, als je puber uitschreeuw dat hij wel bij de andere ouder gaat wonen, of dat alles jouw schuld is. Wat wel werkt is – er gewoon te zijn – en laten zien hoe jij als ouder met de scheiding, emoties en verandering omgaat. Het is moeilijk om te ervaren dat je als ouder niet meer de alleswetende rol hebt als voorheen. Je wilt zo graag helpen, knuffelen, koekje bij de thee … maar helaas, daar zit een puber niet op te wachten. Tieners besteden hun tijd steeds vaker bij leeftijdsgenootjes en als ouder kijk je toe. En juist dat is misschien wel het moeilijkste, maar niet minder belangrijk! Over het algemeen stel ik als uitgangspunt dat hoe harder ze schreeuwen hoe moeilijker ze het eigenlijk met zichzelf hebben, eigenlijk willen ze dan jouw nabijheid maar kwetsbaar opstellen nee, daar ben jij niet meer voor. Wees betrokken, biedt je hulp aan maar geef ze de ruimte zodat ze op den duur weer bij je terugkomen.

Laagdrempelig gesprekje doet wonderen
Er is niet zo heel veel nodig om jouw kinderen te laten blijken dat je er voor ze bent. Met het tonen van erkenning en respect voor hoe ze de scheiding oppakken kom je al een heel eind, want weten zij veel wat hun allemaal overkomt?Wees emotioneel beschikbaar, en laat dit zien door hen te zien, zodat er veiligheid ontstaat voor een gesprek. Bijvoorbeeld tijdens een drankje op een terras, een wandeling of een pretparkbezoek, liever niet gepland aan de keukentafel. Maar hoe start je dan zo’n gesprek herstellend van de kurkentrekkersachtbaan bij de poffertjeskraam … is een vraag die ik regelmatig hoor… dit kan het beste door het stellen van indirecte vragen. Want zo geef je de tiener erkenning voor de fase waar hij in zit, en kom je tegelijk niet te dicht bij. Enkele vragen die je zou kunnen stellen zijn:
• Wat vind je er eigenlijk van dat we niet meer samen zijn?
• Zag je het aankomen? Merkte je iets?
• Neem je mij iets kwalijk? Of de andere ouder?
• Baal je ervan? Of vind je het wel oké?
• Wat vind je het lastigste? Kan ik iets voor je doen?

Antwoorden kunnen kort zijn, verwacht niet te veel! Het gaat erom dat jouw kinderen zich gehoord weten te voelen. Stel vooral niet te veel vragen, dat schrikt af. Hang achterover en bewaak het ‘lijntje’ dat als basis dient voor de veilige onvoorwaardelijke band, en soms … is een knipoog of stilte al voldoende.
Help eerst jezelf het is wel wat makkelijk gesteld hoor, lekker achterover hangen en al het geduld opbrengen om jouw kinderen in alle vrijheid te laten puberen. Dat vraagt om een lange adem en veel empathie. Het is dan ook niet zo vreemd dat je er pas 100% voor de kinderen kunt zijn op het moment jijzelf de scheiding eerst goed verwerkt hebt. Dan kun je ook daadwerkelijk opbrengen wat je zo graag wilt, namelijk de beste ouder zijn voor jouw kinderen!

Maar hoe bereik je dat?
Het draait allemaal om de bewustwording van wat een scheiding voor kinderen betekent, wat ze doormaken. Scheidingscoaching kan jou daarbij helpen. Zo coach ik ouders één op één bij de verwerking van hun scheiding en help ze vervolgens risico’s en signalen bij hun kinderen te herkennen. Ook het onderscheid met – gezond – pubergedrag komt aan de orde. Samen gaan wij kijken naar wat jouw puber laat zien en hoe jij daar het best op kunt reageren. Scheiden hoef je niet alleen te doen! En wat dit aangaand… zeg nou zelf… zelfs zonder scheiding is het al hard werken met pubers in huis!

Wil jij meer weten over mijn werk als scheidingscoach? Bel me dan 0621283778 of stuur een mailtje aan info@scheidingscoachtwente.nl