7 tips om beter met de andere ouder om te gaan!

door | 20 dec 21 | Scheiden, Tips voor ouders

Wat een frustratie, een normale omgang met de andere ouder wil maar niet lukken. Elke keer gedoe rondom contactmomenten, en dat sloopt. Maar, de omgang met de andere ouder hoeft niet vervelend te zijn, of gepaard te gaan met stress. Wanneer jij de juiste houding aanneemt kan het contact met de andere ouder zelfs winst opleveren.

Jij wilt vast weten HOE je het doet. Ik geef hierbij 7 tips
Tip 1: Haal elkaar niet omlaag tegenover de kinderenSpreek met elkaar af dat jullie elkaar niet omlaaghalen tegenover de kinderen. Verbied de kinderen om lelijke dingen over de andere ouder te zeggen, ook al klinken deze opmerkingen als muziek in je oren. Wanneer jullie dit de aandacht blijven geven blijft een negatieve sfeer bestaan.


Tip2: Leg afspraken vastZorg ervoor dat jullie samen afspraken maken waar jullie beiden achterstaan, en leg deze vast. Dit brengt voorspelbaarheid en structuur.


Tip3: Communiceer actief en persoonlijkZorg voor persoonlijke en actieve communicatie met de andere ouder (dus zo min mogelijk via mail en Whatsapp) om op de hoogte- en betrokken te blijven bij de ontwikkeling van jullie kinderen. Communiceer niet via de kinderen maar bespreek leuke en minder leuke gebeurtenissen samen met de andere ouder. Informatie delen en elkaar inlichten draagt bij aan meer begrip en biedt opening naar betere omgang.


Tip4: Maak incidenten direct bespreekbaarTrek geen conclusies en veroordeel de andere ouder niet wanneer er een incident is voorgevallen. Bespreek eerst met de andere ouder wat er precies is voorgevallen en probeer samen gevolgen en consequenties te bespreken, toewerken naar een oplossing. Dit geeft kinderen minder ruimte om situaties uit te spelen.


Tip5: Hou elkaar op de hoogteZorg ervoor dat jouw kind nooit de eerste bron van informatie hoeft te zijn van wijzigingen in de persoonlijke levensomstandigheden. Indien de ouder deze informatie van jullie kind te horen krijgt wordt het kind geconfronteerd met de eerste reactie van die ouder, dat kan heel schadelijk zijn. Erachter komen dat de andere ouder van niets weet komt op een kind zeer kwetsend en onbegrijpelijk over. Door ontwikkelingen als eerste met de andere ouder te bespreken blijven jullie voor het kind de ouders die dingen delen, en dat biedt veiligheid.


Tip6: Sluit de andere ouder niet buitenWeet dat wat jij de andere ouder aandoet jij ook jouw kinderen aandoet! Kinderen hebben een krachtige emotionele band met beide hun ouders en hebben recht op een gezonde relatie met beide ouders. Praat jij kwetsend over de andere ouder? Dan praat jij kwetsend tegen het kind. Hou kinderen weg van jouw eigen gevoelens en emoties jegens de andere ouder.


Tip7: Wees emotioneel integerAls jij en de andere ouder iets hebben afgesproken, hou je er dan aan! Zeg wat je bedoelt en bedoel wat je zegt. Probeer nooit stiekem jouw kind naar jouw kant toe te trekken door meer toe te staan dan is afgesproken, het om te kopen of andere vormen van passief/agressieve sabotage toe te passen. Je kind wordt hier de dupe van, zal het een keer doorkrijgen en al het jou enorm kwalijk nemen.

Een betere omgang met de andere ouder kun je bereiken door eerlijkheid, transparantie en de wetenschap dat de andere ouder ook in jouw kind! Weet welke hoofdzaken je persoonlijk en direct met de andere ouder communiceert en waar jij jouw kinderen wel of niet bij betrekt. Wil jij leren hoe bovenstaande tips in de praktijk te brengen? neem dan contact op met mij via het contactformulier op de website: www.scheidingscoachtwente.nl/contact